Senaste inläggen

Av Moa Richard - 26 juni 2013 21:15

Efter att ha instruerat två GRIT strength-pass igår så känns det som att sätet byts ut mot två blåmärken ungefär och då är man lätt värd en sväng till pannkakehimlen. Jäklar vad gott det här blev, ny favorit! Blev lite kakaosugen efter att jag fick syn på en pannkaketävling på Instagram som jag deltar i. Instagram är toppen för inspiration till mat av alla dess slag!

1 mogen banan
2 ägg+ 1 äggvita
2 msk hasselnöts/mandelmjölk
1 msk kakao
1 msk kokosmjöl
1/2 tsk bakpulver

Mixa och grädda i kakaosmör alt kokosolja såsom tidigare bananpannkaka.
Stryk på jordnötssmör, dela i bitar och bygg ett torn. Toppa med den här glassen:
1/2 fryst banan
1 msk jordnötssmör
1 msk nötmjölk
Mixa till glasskonsistens. Den här glassen är vansinnesgod. Alla borde göra den, genast.

På sidan kokosgrädde.

Pudra allt med kakao.

I morgon blir det backig WOD med Helena, hurra!

Mat
Av Moa Richard - 25 juni 2013 22:09

Under skolterminen så tenderar dygnet att kännas väldigt kort så jag tänkte att det är lika bra att bygga upp ett lager nu med mellanmål och annat. Det är kul när det äntligen blir tid att pyssla ordentligt!

På bilden högst upp till vänster har jag gjort blomkålsris, riktigt bra alternativ till vanligt ris och lite roligare! Kör rå blomkål i en mixer till riskorns storlek. Koka i saltat vatten ca fem minuter. Jag gillar att addera gurkmeja för fin färg. Det behövs ca 1,5 ggr så mycket på tallriken som din vanliga risportion.

Jag gillar att ha med muffins som mellanmål i skolan, så uppe till höger ses hallonmuffins med lime. Tänkte från början ta blåbär men de var slut i frysen, hade garanterat fungerat lika bra och gott.

5 ägg
1 banan
2 dl kokosmjölk
0,75 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal av en lime
1 msk psylliumhusk
1 tsk vaniljarom

Mixa ihop till en jämn smet och rör sedan i 2 dl hallon. Portionera ut i 12 st muffinsformar (silikonformar är bäst tycker jag) och grädda ca 20 min i 200 grader.

Nederst ett supergott bröd med sötpotatis och äpple. Detta kommer nog bli en vana i höst! Jag gillar att blanda i sötpotatispuré i min banangröt och tycker det är smidigt att ha färdiga småförpackningar i frysen att ta fram när det behövs. Det är också gott i pannkaka och här som i bröd! Sötpotatisen kokar jag i saltat vatten och mixar till puré.

Drygt 1 dl sötpotatispuré
1,5 rivet äpple
1 dl kokosolja
1 dl kokosmjöl
3 ägg
1 tsk bikarbonat
Sesamfrö och vallmofrö till garnering

Vispa ihop till en grötig smet och bred ut på bakplåtspapper, ca 1,5 cm tjockt. Strö på sesam och vallmo, inte nödvändigtvis i strikta rader men jag tycker det blir fint så:)
Grädda i 175 grader ca 20 min till gyllene färg. Skär rutor då det svalnat och satt sig.
Detta brödet har jag fått inspiration till av Annika, vars blogg Shape up du hittar länkad till höger. Hon använder morot istället för äpple vilket också är gott.

Utöver ovanstående så gjorde jag ett nytt valnötsbröd, nu med russin och tranbär, favoriten dadelbollar (med kakaosmör istället för kokosolja) och ett par nya bollar med 100 g torkad aprikos, 10 g gojibär, 2 msk solrosfrö, 2 msk mandelsmör, 1 msk kokosolja, 1 tsk acaipulver och 1 tsk macapulver. Nu råkar jag ha diverse pulver hemma på rötter, bär och växter men dessa är inte nödvändiga ingredienser om man tycker att det är omständigt.
Bollarna håller minst två månader i kylen.

Man skulle kunna tro att jag är anti "vanligt" bröd, men det är jag inte. Jag är bara anti allt skräp som kallas bröd som vi hittar i matbutiken. Skall det vara glutenbröd så äter jag allra helst mammas ekologiska surdegsbröd som bakas på hennes Lyckans Stenugnsbageri i Hunnebostrand. Har du vägarna förbi i sommar så är bageriet och caféet väl värt ett besök! I Göteborg blir alternativet Alvar och Ivar på Kastellgatan. Deras frallor (bland annat) är fantastiska.

Bröd skall smaka gott, innehålla rena ingredienser utan märkliga tillsatser och mätta bra. Jag har fastnat för att själv baka paleovänliga gluten- och laktosfria bröd då jag märkt att de stämmer bra in på ovan nämnda kriterier. Mycket rörelse ger mycket hunger och det är skönt att ha hittat goda alternativ som jag står mig bra på.

Alternativ till ris, potatis och pasta, såsom till exempel blomkålsris/puré och ugnsrostade betor har jag också märkt ger en längre och behagligare mättnad, därför föredrar jag det till vardags.



Mat
Av Moa Richard - 21 juni 2013 13:11

När det bjuds in till midsommarWOD på Gjuteriet, då tackar man inte nej! Crossfit är ju grymt bra och rolig träning och det var härlig stämning bland deltagarna.
Momenten har jag nytta av i min övriga träning, som tex löpningen som det blir mycket av nu.
Uthållighetsträningen som jag ägnar mig åt annars har jag i sin tur nytta av i crossfiten.

Här är passet:

Jag visste inte att jag kunde göra handstand pushups, men det kunde jag ju!
Grymt jobbigt att springa direkt efter double unders (som jag fick varva med tuckjumps eftersom jag inte är så vass på DU) och efter burpee boxjumps. Vilan ströks och byttes ut mot planka.

Som sagt, DU är inte min bästa gren (ännu). Ben, armar och rumpa fick en del pisksnärtar.

Dream Team efter avslut. Carro, jag och Henke.

Det var många som var WOD-sugna.

Bästa Robban var med och coachade. Han frågade innan om jag ville vara med och köra ryck efteråt men det behövdes INTE. Däremot ser jag fram emot fler pass i sommar på Gjuteriet och i sanddynerna på Skrea!

Av Moa Richard - 19 juni 2013 23:27

Ja nu är det ju så att det skall springas 2,4 mil runt ett fjäll i augusti. Det är ganska på pricken två månader kvar, årets två snabbaste månader dessutom eftersom man har det som allra skojigast på semestern.
Operation skutan runt-löpstark fick alltså börja idag med backintervaller.

Kroppen kommer fortfarande ihåg Vättern och för all del gårdagens GRIT Strength med Anna. Det går ju inte att ligga på sofflocket för det när det skall springas runt fjäll, så vi fick ta vad som fanns i benen och köra en sväng. Det var tur att Helena ville vara med, jag hade inte varit så kaxig på egen hand i regnet.

Tre olika backar i Landala, fyra gånger vardera. Började med den korta och sen de två längre. Med tanke på att det är mycket nedför på loppet så lär vi stå på rätt bra på det hållet också och försöka komma ut en del i terräng.
I morgon blir det en lugnare löptur för att hämta bilen.

Från och med nu så blir det ett intervallpass i veckan, framförallt backe, och ett distanspass. Ev ett tredje, snabbdistans om tid finns. Sommaren är också tid för vila så det skall puttas in lite extra vilodagar i juli också. Det passar bra när jag inte har sjuttiofem gruppass i veckan.

På fredag skall det bli riktigt kul med midsommar-crossfit på Gjuteriet i Falkenberg! Tänk om jag får klättra rep eller välta lite däck, det skulle vara en toppenuppvärmning inför kalaset.

Av Moa Richard - 19 juni 2013 13:46

 


Kikar in på paleobloggen Under vårt tak emellanåt som lägger upp en hel del trevliga recept och här är ett av dem. Blir ett stort bröd med mycket valnötter i, som sig bör i ett nötbröd! Jag adderade lite citronjuice för att neutralisera bakpulvrets smak.


4 dl krossade linfrön

4 dl valnötter

2 msk psylliummjöl

1 msk brödkryddor

2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk salt

Blanda ihop i en bunke, i en annan bunke vispar du ihop:

6 ägg

2 dl kokosmjölk

2 dl vatten


Rör sedan ned äggblandningen i det torra och häll i en smord form om ca 2 L. Jag använder en silikonform, mycket smidigt.

Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader, ca 80 min 


Ikväll blir det backintervaller med Helena. Intressant att se vad benen har att bjuda på nu några dagar senare!

Mat
Av Moa Richard - 17 juni 2013 09:49

Det var mycket "för ett dygn sedan var jag där/kände så/gjorde det" igår. Kände mig väldigt Vättern-sentimental. Kände också att det finns ett tomrum nu. Lite som efter studenten, man laddar som tusan, är superglad vid målgång och sen tar det liksom bara slut. Alla dessa timmar på cykeln, fikastoppen och snacket inför.

Det var svårt att somna igår kväll, jag spelade upp sekvenser för mig själv från rundan och tänkte mycket.
Känslan då vinden vände och vi äntligen fick upp farten, backarna som inte var lika tuffa som förra året, soluppgången som började bryta fram över Vättern en stund efter att vi passerat Jönköping. Jag var så glad över solen, förra årets ösregn och huttrande byttes ut mot vacker natur som faktiskt gick att avnjuta i år. Okej att motvinden första tio milen sööög, men jag tar det vädret alla gånger före fjolårets elände.

Förra året dröjde det länge innan jag tog min första tur efteråt, delvis för att jag ställde in siktet på Lidingöloppet och var bortrest ganska mycket under sommaren, delvis för att jag inte var särskilt sugen. I år blir det inte något långt uppehåll. Funderar också på om Gran Fondo i Kungsbacka kunde vara något den 25e augusti. 137 km i vacker natur med en jädra massa backar. Once you pop you can't stop som Pringles hade sagt...

Nästa tänka punkt på lopp-programmet är Falkenbergs stadslopp den 27e juli, om sommarschemat tillåter en tripp ner då. Hade ju varit förtjusande med nytt personbästa på milen och efter att ha sprungit en del i stekheta Portugal så bör inte eventuell sommarhetta vara något problem tänker jag.

Hittills i år har jag genomfört:

Ymerloppet, 42 km längdåkning
Vasaloppets öppna spår, 90 km längdåkning
Hallandsloppet, 96 km cykling
Göteborgsgirot, 67 km cykling
Göteborgsvarvet, 21 km löpning
Vätternrundan, 300 km cykling

61,6 mil. Det är himla kul att ägna sig åt olika motionsformer och hälsosamt för både kropp och själ att få variation. För att vara motionär så måste jag säga att jag jobbat på bra den här våren. Jag kan ha världens bästa hobby. Hur kan man inte vilja uppleva de här sakerna?

När jag satte mig på cykeln till jobbet kl 6.30 i morse för att köra min morgonspinning så var väl inte sittbensknölarna helt nöjda, men det gick ändå helt okej och det är roligt att kunna dela med sig av rundan till deltagarna. Ikväll kör vi igen.



Cykeln får vila sig lite nu, men snart skall vi ut igen! Dags att börja flytta fokuset något mer åt löpningen till dock, känner viss skräck inför Skutan runt bland annat...

Av Moa Richard - 16 juni 2013 10:36

Här är järngänget tio minuter innan start. Klas, Anna, Sandra, Helena och en fokuserad Moa som nog var lite för fokuserad för ett leende just där!

Vi startade 21:58 efter att ha laddat med spagetti och köttfärssås hos farmor och farfar i Linköping. Är så glad att pappa ställde upp som chaufför.

När vi lämnade startfållan och det kändes vilken vind vi hade att jobba med, då började jag misstänka att sub 11 kunde bli lurigt. Man skulle kunna säga att jag svor väldigt högt inombords.

Vi kämpade som djur de första 81 km till Gränna-depån. Jag hade dundrande mjölksyra och var genomblöt av svett efter ca en mil. Trots hårt arbete och att vi var duktiga på att haka på klungor så tappade vi ca 30 min på de 8 milen, 30 min som vi inte lyckades hämta hem igen. Jag hade ju lagt upp en plan för vilka depåer och hur lång tid i varje. Hade jag börjat gaffla om fyra minuter var gång vi kom till depå så hade stämningen i gruppen alldeles säkert blivit lidande och jag kunde mycket väl fått ducka, så jag valde att låta bli och skulle tippa på att vi spenderade tio minuter vardera i de fyra depåerna. Kände att stämning och god laganda fick gå före fyra minuter.
Det hade hunnit bli ordentligt mörkt på väg till Gränna och jag gjorde mitt bästa för att hänga på trevliga Gällivare-mannen som gjorde sin 21:a runda och hade grymmaste pannlampan jag sett.

Vägen fortsatt till Jönköping bjöd på ordentlig motvind men efter de tio milen så vände det äntligen och vi fick upp farten ordentligt! Jag var mycket piggare när vi kom till depå nr två, Fagerhult efter ca 16,5 mil. Det är så underbart då man passerat hälften och kan börja nedräkningen!

Det fortsatte flyta på bra till Karlsborg efter 20,6 mil. Vi samarbetade riktigt bra! Smärtor här och var hade börjat komma men det var ju bara att ignorera såklart. Bullen och blåbärssoppan var supergod.
Roligt med välsignelsens depå på toppen av Tivedsbacken som kommer en bit efter depå, där får man dra på smilgroparna lite.

Sista depåstoppet gjorde vi i Hammarsundet efter 26 mil. Sista bullen, saltgurkan och bananbiten.

Åt bulle och saltgurka i varje depå och banan i tre. Risgrynsgrötskorven som jag testade i år var ett lyckokast, gud så gott det var med lite gröt i tre första depåerna! Utöver nästan en hel sådan åt jag 3,5 bars och drack sportdryck. Faktiskt inget vatten under turen, tyckte drycken var god och det är väl lite psykologiskt också, man tror att man blir stark för att man tar en klunk på toppen av backen.

Kändes alldeles lagom med intag av både dryck och mat, blev aldrig låg på energi. Många hemska tankar hinner försöka få fäste under turen men de är nog svåra att bota med slät bulle, där får man bara försöka vara envetet positiv istället.

Sista fyra milen är hur långa som helst. Rekordlånga! Jag blev lite arg en stund för mig själv. Fötterna och rumpan gjorde så satansont och jag var förbannat trött på att cykla. När vi hade knappt en mil kvar så rann tårarna en stund och när jag visste att vi hade ca 500 meter kvar så var jag så glad och lättad så bröstet kunde sprängas. Sista tre milen tig Anna rygg på en vass fransman som vi kört om ca 20 gånger under turen och han drog hela den vägen, vilken hjälte!

Pastasalladen och lättölen i mål var väldigt god i år också. Precis som stretchen och sömnen i bilen hem.

Just nu känner jag att det fan räcker med att cykla runt den där himla sjön nu. Jag vet dock också att man fort glömmer smärtorna och att de fina minnena gör större avtryck... så vem vet.

Stort tack till alla som varit med och gjort detta till en riktigt trevlig cykelvår. Ett speciellt varmt tack till Helena som gjort de flesta milen vid min sida:) Du är fantastisk och jag hoppas att du fortsätter cykla även efter denna prövning.

I mål! Sandra gjorde här sin fjärde tur, helt galet att hon orkade!

Pappa fångade sin trötta dotter under stretch och öldrickande.

2013 vs 2012. Första biten gick snabbare förra året men sen ser man hur det ändras. Sista biten i år var vi riktigt vassa måste jag säga!

Av Moa Richard - 11 juni 2013 23:11

Sovmorgon, då blir det såklart lyxfrukost! Dessa blev riktigt goda:

1 stor mogen banan
2 ägg
2 msk kokosmjöl
Nypa salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljarom
1 tunt skivat äpple kryddat med kanel, kardemumma och vaniljpulver

Mixa ihop allt utom äpple och stek i kokosfett som fyra småpannkakor. Stek äppelskivorna och varva pannkakor med äpple. Servera med kokosgrädde (på sidan, inte lika gott när den smälter tycker jag), russin och nötter.

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards