Direktlänk till inlägg 25 juni 2013

Förmiddagsbakning

Av Moa Richard - 25 juni 2013 22:09

Under skolterminen så tenderar dygnet att kännas väldigt kort så jag tänkte att det är lika bra att bygga upp ett lager nu med mellanmål och annat. Det är kul när det äntligen blir tid att pyssla ordentligt!

På bilden högst upp till vänster har jag gjort blomkålsris, riktigt bra alternativ till vanligt ris och lite roligare! Kör rå blomkål i en mixer till riskorns storlek. Koka i saltat vatten ca fem minuter. Jag gillar att addera gurkmeja för fin färg. Det behövs ca 1,5 ggr så mycket på tallriken som din vanliga risportion.

Jag gillar att ha med muffins som mellanmål i skolan, så uppe till höger ses hallonmuffins med lime. Tänkte från början ta blåbär men de var slut i frysen, hade garanterat fungerat lika bra och gott.

5 ägg
1 banan
2 dl kokosmjölk
0,75 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal av en lime
1 msk psylliumhusk
1 tsk vaniljarom

Mixa ihop till en jämn smet och rör sedan i 2 dl hallon. Portionera ut i 12 st muffinsformar (silikonformar är bäst tycker jag) och grädda ca 20 min i 200 grader.

Nederst ett supergott bröd med sötpotatis och äpple. Detta kommer nog bli en vana i höst! Jag gillar att blanda i sötpotatispuré i min banangröt och tycker det är smidigt att ha färdiga småförpackningar i frysen att ta fram när det behövs. Det är också gott i pannkaka och här som i bröd! Sötpotatisen kokar jag i saltat vatten och mixar till puré.

Drygt 1 dl sötpotatispuré
1,5 rivet äpple
1 dl kokosolja
1 dl kokosmjöl
3 ägg
1 tsk bikarbonat
Sesamfrö och vallmofrö till garnering

Vispa ihop till en grötig smet och bred ut på bakplåtspapper, ca 1,5 cm tjockt. Strö på sesam och vallmo, inte nödvändigtvis i strikta rader men jag tycker det blir fint så:)
Grädda i 175 grader ca 20 min till gyllene färg. Skär rutor då det svalnat och satt sig.
Detta brödet har jag fått inspiration till av Annika, vars blogg Shape up du hittar länkad till höger. Hon använder morot istället för äpple vilket också är gott.

Utöver ovanstående så gjorde jag ett nytt valnötsbröd, nu med russin och tranbär, favoriten dadelbollar (med kakaosmör istället för kokosolja) och ett par nya bollar med 100 g torkad aprikos, 10 g gojibär, 2 msk solrosfrö, 2 msk mandelsmör, 1 msk kokosolja, 1 tsk acaipulver och 1 tsk macapulver. Nu råkar jag ha diverse pulver hemma på rötter, bär och växter men dessa är inte nödvändiga ingredienser om man tycker att det är omständigt.
Bollarna håller minst två månader i kylen.

Man skulle kunna tro att jag är anti "vanligt" bröd, men det är jag inte. Jag är bara anti allt skräp som kallas bröd som vi hittar i matbutiken. Skall det vara glutenbröd så äter jag allra helst mammas ekologiska surdegsbröd som bakas på hennes Lyckans Stenugnsbageri i Hunnebostrand. Har du vägarna förbi i sommar så är bageriet och caféet väl värt ett besök! I Göteborg blir alternativet Alvar och Ivar på Kastellgatan. Deras frallor (bland annat) är fantastiska.

Bröd skall smaka gott, innehålla rena ingredienser utan märkliga tillsatser och mätta bra. Jag har fastnat för att själv baka paleovänliga gluten- och laktosfria bröd då jag märkt att de stämmer bra in på ovan nämnda kriterier. Mycket rörelse ger mycket hunger och det är skönt att ha hittat goda alternativ som jag står mig bra på.

Alternativ till ris, potatis och pasta, såsom till exempel blomkålsris/puré och ugnsrostade betor har jag också märkt ger en längre och behagligare mättnad, därför föredrar jag det till vardags.



Mat
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Moa Richard - 19 oktober 2013 23:00

Hej! Jag har nu fått möjligheten att blogga som premiumbloggare hos www.nutraelite.se. Hädanefter så kommer jag dagligen dela med mig av min träning, recept och tips på nya bloggen. Välkommen att följa! http://nutraelite.se/lordagswod/#disqus_t...

Av Moa Richard - 15 oktober 2013 22:53


Fördelen med att ödelägga ryggen ett slag är att resten av kroppen verkligen får vila upp sig, som tex framsida lår! Det kändes som en utvilad kropp (i stora delar åtminstone, inte precis ländryggen då) tog sig an måndag morgon i gymmet efter cykelpa...

Av Moa Richard - 10 oktober 2013 23:34


Fortfarande svullnad, fortfarande saker som gör ont och mina rörelser är långsamma som en 80-årig version av mig själv. Nu är det dock så många färre saker som gör ont, rörligheten ökar för var dag och jag har kunnat ha mina cykelklasser idag och igå...

Av Moa Richard - 5 oktober 2013 13:53


Hade rester av kokad quinoa och tänkte att det säkert kunde bli en god gröt. Det blev det verkligen! 1 port: 1,5 dl kokt quinoa 1,5 dl mjölk (jag tog mandelmjölk) 1 banan, skivad 2 tsk torkad frukt (gojibär och russin idag) Kanel Salt To...

Av Moa Richard - 5 oktober 2013 00:52


Japp, här har vi den. Columna vertebralis. Bärande väggen i huset. Transportväg mellan hjärna och kropp. Sju halskotor, tolv bröstryggskotor, fem ländkotor och sacrum. Riddarna Atlas och Axis på toppen med specialutrustning. Cauda Equina, nervsvans...

Ovido - Quiz & Flashcards