Alla inlägg under mars 2012

Av Moa Richard - 28 mars 2012 09:19

Hej,


Söndagens cykelworkshop var bra och fyllde på inspirationsförrådet. Kommer så småningom testa en av övningarna med mina cyklister, detta kommer dock kräva en del musikletande som jag just nu inte lägger i översta prioriteringsfacket. Det där med att säga nej, både till sig själv och andra, är ingen dum grej. Det tog bra många år för mig att förstå detta men nu tycker jag nog ändå att jag börjar förstå vitsen. Några tre timmar cyklade vi inte, utan en.


Söndag 25/3:

Höftövning och excentriska tåhävningar

2x 55 min cykel 


Måndag 26/3:

Sportsmotion-repning 45 min. Hoppade inte mitt värsta för säkerhets skull med tanke på hälsenan. Kändes bra i hälen efteråt så det var glädjande. Sen att jag mentalt sett låg 0,5 sekunder efter verkligheten och därför missade en del tajming i koreografin är en annan historia.


Styrka.

Trx-utfall 15x3/sida

Trx-lårcurl 20+16+20 st

Excentrisk tåhävning 10x3/sida

Trx hög+låg rodd, 15+15x3, X-walk som aktiv vila

Trx powerpull, 15x3/sida

Trx torsotwist+bordet, 20+15x3

Kettlebell väderkvarn med press 10 kg, 10x3/sida

trx sned+vanlig omvänd crunch, okänt antal men tills det inte gick mer

Trx såg


Stavgång  45 min+stretch på kvällen med min mysiga stavgångsgrupp som jag kommer ha fram tills Gbgvarvets stavgång.


Tisdag 27/3:

15 min crosstrainer + excentriska tåhävningar, 10x3/sida följt av

45 min cykel


Löpning på kvällen, ca 7 km fördelat på 60 min med min löpargrupp. Ikväll körde vi löpteknik i slottsskogen.


Kändes bra med löpningen igår, en del av mig vill ut idag igen, men den mentalt friska delen av mig säger att jag får ge mig till tåls till i morgon och istället köra en stund på crosstrainern idag på lunchen. Ikväll är det shapedags.


Träningstipset är att träna ute! Förbaskat gott att lämna gymet och få lite frisk luft. Har man inte tillgång till trx-band så kan man investera i ett gummiband med handtag och till exempel köra hög rodd runt en lyktstolpe. Själv tycker jag att Skansen kronan är en utmärkt plats om man bor i Göteborg. En lång trappa att springa i och bänkar, träd och grusplan och utsikt att utnyttja på toppen.

Av Moa Richard - 25 mars 2012 08:20

God morgon,



Trots omställning av klockan så vaknade jag den gamla klockan 6.40 eller nya klockan 7.40 Har gått upp tidigt ganska många dagar på rad nu och det verkar inte bättre än att kroppen börjar vänja sig? Det vore inte helt dumt, kommer bli ett utökat antal übertidiga morgnar på jobbet framöver och det är inte dumt att vakna i ett någorlunda harmoniskt tillstånd istället för i dödsångest-tillståndet.


Under gårdagen så var jag och syster Lillian på den efterlängtade löpteknikkursen med Fredrik Zillén. Jag var rätt så orolig för min hälsena innan, men det verkar ha gått fint med den. Jag är inne på sista dagen med voltarenätande idag och det är ju alltid svårt att säkert veta om det är voltarenen eller kroppen själv som gör att det känns bättre. Med tanke på att jag har ett par läsare så vill jag passa på att förtydliga en sak; voltaren intas inte för att jag skall kunna köra på som vanligt utan för att få bukt med eventuell inflammation. Hade det varit en större mängd löpning inblandad i gårdagens kurs så hade jag hållt mig passiv vid sidan, men som tur var så var det mycket mer snack kring löpningen än var det var faktiskt löpning. Vi gjorde ett par olika övningar för att jobba med olika delar i löpsteget och bli medvetna om de brister som fanns.

Vi filmades i början och slutet. Pedagogiskt sätt en mycket bra upplagd kurs och Fredrik är riktigt intressant och rolig att lyssna på. Jag har fått med mig mycket ny inspiration och bra tips på hur jag skall arbeta med min egen teknik. Jag fick stärkt min teori om att jag bör ägna mig åt tåhävningar för hälsenans skull, Fredrik rekommenderade excentriska sådana och tyckte att jag skulle ta det försiktigt med att stretcha. 

Jag har insett att löpningen är en gren som jag kommer kunna tillbringa oändligt med tid att nörda kring. Som att meka med något fast kul. Justera steg istället för skruvar.


Fredag 23/3:

Cykel 45 min kl 6.45 följt av 

Styrka

Framåt- bakåt- sidospark i kinesis. Ville engagera benen utan att blanda in vaderna för mycket och då funkar de här bra. Ca 12x3 av var.

Latsdrag i cable+Y i kinesis, 10+10x3.

Bröstpress i trx+flyes i kinesis ca 10+10x3.

Stående bicepscurl i cable+hög bicepscurl i trx, 10+10x3.

Tricepsoverhead+pushdown i cable, 10+10x3.

Höftövning+cirkulation för hälen.

Ryggresningar på boll, ca 15x3.

Sneda crunch på boll+ryggliggande benlyft+häl till häl.


Cykel 55 min på kvällen.


Lördag 24/3:

Löpteknikkurs, lägre grad av aktivitet och det passade ju hälen utmärkt. Utan att veta säkert ännu så tycker jag ändå att det känns ljust just nu med hela hälhistorien..


Söndag 25/3:

Cy 55 min som efter 30 min kommer följas av 

3 timmar cykel genom en cykelworkshop med Marco L som äger rum på jobbet. Det skall bli jättekul och det känns bra att cykla i fyra timmar idag, det var ett bra tag sedan och vätternrundan är skrämmande nog snart runt hörnet...

Jag kommer innan cyklingen starta med min höftövning och tåhävningar.


Igår kväll så var Martina över och visade Aloe veraprodukter som hon precis börjat sälja. Jag slog till på tre dunkar och ser med spänning fram emot att se om jag kommer känna någon förändring, har hört om alla möjliga saker från finare hy till ökad pigghetsfaktor som kan hända genom denna rätt så osmakliga juice.


Jag önskar dig som läser en skön söndag i solen som verkar dränka hela Göteborg med sin vårvärme:)

Av Moa Richard - 22 mars 2012 09:15

Hej,


Äntligen en liten stund över för att skriva lite, hinner nästan glömma av vad jag gjort emellan. Känslan har varit god på alla plan fram tills igår, hade riktigt ont i nedre delen av högervaden efter löppasset. Överbelastad hälsena är min känsla. Att springa 10 km skall absolut inte vara något problem vid det här laget kan jag tycka? Kände redan från början en viss stelhet i vaden och lite ömhet, men tänkte väl att det skulle försvinna allt eftersom jag blev varm. Att det sedan började hugga i vaden kunde jag väl tagit som ett varningstecken... lätt att vara efterklok. Hoppas på snabbt återställd hälsenebalans. Torsdagsintervallerna ryker ännu en gång, men då jag känner mig så stark konditionsmässigt nu så är det inte hela världen, det är dessutom många konditionspass kvar till göteborgsvarv och annat. Som jag säger till mina härliga klassdeltagare :"det är inte det enskilda passet utan helheten som gör det".


Onsdag 14/3:

Yoga med Elin, toppenbra. Kan önska att jag valt yogan även idag för då hade hälsenan varit intakt...


Shape 55 min på kvällen.


Torsdag 15/3:

Löpning 50 min, tempopass med Helena över till Hisingen. Höll ett högre tempo utan att det var på andnödsnivå.

Avslutade med att spurta upp för hvitfeldtsgatan 3 gånger. Höftövning.

På kvällen vattenträningen med mycket hopp och studs på kanten.


Fredag 16/3:

Styrka. Har nästan glömt... Inte ben särskilt inblandat då de var så trötta ändå. Blev en del balans dock i form av draken. Lite tåhävningar också utan vikt. Kanske skall börja köra mer av den varan samt stretch för hälsenan... fundera...

I övrigt pulldowns+hög rodd i kinesis, ca 12+12x3

enarms bröstpressar i trx (hej kontroll) ca 15+15x3

flyes+omvända flyes i kinesis, ca 12+12x3

enarmsbiceps i trx, ca 12+12x3

triceps i trx, ca 12x3

hipdrop i trx, ca 15+15x3

Benlyft i ryggliggande och magrodd, okänt antal men så att "det räckte". Kan ha missat att anteckna någon övning, det här var inte mitt allra bästa pass genom historien även om det tog...

Följt av

Cykel 55 min.


Måste erkänna för mig själv att det här nya, med att träna ensam igen, kräver viss anpassning... det har känts lite tungt och ensamt och en smula omotiverande på styrkepassen, men det är faktiskt bara att ta sig i kragen och ta det. Har det gått förut så kan det gå igen och jag får helt enkelt bli bättre på att försöka få sällskap av kollegor emellanåt. Att fortsätta planera passen är också nödvändigt även nu när jag är själv, annars kan det lätt bli lite hattigt såsom jag upplevde fredagspasset. Det finns ingen anledning, jag kan ju planera bra pass.


Lördag 17/3 och söndag 18/3:

Vila. Var hos mamma och jobbade i bageriet och då blir det naturligt att passa på att lägga in vilodagar.


Måndag 19/3:

Sportsmotion-repning, kondition ca 45 min. Nu när det blivit officiellt att jag skall köra passet tillsammans med Michael och Helena på jobbets inspirationsdag så behöver jag inte mörka och kalla det för anonymt konditionspass längre. Riktigt roligt pass och mysigt att ha detta som måndagsrutin tillsammans med mina goa kollegor!


Styrka. Dags för ny burpeestest i 7 minuter! 5/3= 110 st, 19/3=115 st. Hade satsat på 120 men det gick faktiskt inte, jag var helt färdig efteråt. Var tvungen att ta ca 10 sekunders paus efter 65 stycken och där började antaglingen planen på att köra 18 st/minut att brytas.

Efteråt utfallsgång med 10 kg över huvudet 4x14 meter

enbens knäböj först ner till 30 cm över golv, men det blev för tungt efter 5/ben så jag fick öka på till 45 cm och körde då 10x3/ben

Hindu pushups 20/10x8

Latsdrag+hantel Y 10+10x3 hopprep mellan set

sidospark i kinesis 10+10x3

Köttbullar+magrodd med stång


Tisdag 20/3:


Cykel 45 min följt av balansplatta


Löpning 50 min ca 7 km. Äntligen är min nya löpargrupp igång och dagens pass bestod av att springa över till Hisingen och köra fartlek på vägen tillbaka med ett par extra rusher i armkrok vid operan. För mig inte alls så krävande som för deltagarna då jag endast deltog i armkrokens tempoökningar.


Onsdag 21/3:


Löpning 9.2 km, ca 5:20 tempo.

Var tvungen att ställa in min shapeklass på kvällen eftersom vaden var såpass öm att jag inte kunde göra vare sig knäböj eller exempelvis hoppa.


Torsdag 22/3:


Känner mig rätt less idag och hade ärligt talat kunnat tänka mig att krypa upp i soffan med en påse godis och film hela dagen... Anledningen är hälsenan... Hur svårt ska det vara? Min uppladdning har varit enligt boken vad gäller upptrappning av distans och tempo. Tydligen så fungerar inte min kropp enligt boken. Nu har inte ens ett dygn gått sedan incidenten, förhoppningsvis så är detta fort avklarat.... men tänk om inte? Tänk om det fortfarande gör ont i hälen på lördag under löparkursen som jag sett så mycket fram emot? Känner mig orolig och besviken. Allting har känt så bra så länge nu, hoppas verkligen att det snart blir bra.

Funderar på om kombinationen sportsmotion och 115 burpees i sträck på måndagen, tisdagslöpningen som blev en del "trippandes" på stället som inte vaderna är vana vid, då jag väntade in deltagarna under fartökningar, kan vara en riktigt kass kombo.  

Kvällens vattenträning kommer att bli totalt hopp och studsfri för min del och nu skall jag gå och vicka lite på foten, ordentlig blodcirkulation är ju aldrig fel. Kör på tejp och lite extra klack i skon samt voltaren, extra allt för säkerhets skull...


Veckans läxa: Ge fan i att springa om det värker och sedan även hugger i vaden. Nog för att man inte skall känna efter för mycket, men om och när denna känsla uppträder igen så tar du en taxi eller går hem jävla envetna Moa. 

Hur klok kommer jag vara vid 60 egentligen, så många misstag både i träning och i andra sammanhang som man får lära sig av...


Av Moa Richard - 13 mars 2012 11:04

Veckan är igång och det är sol. Igår var det till och med ljust när jag cyklade hem från jobbet, blev på så gott humör att jag gick ut med berget av återvinning när jag kom hem och köpte massa dyr frukt.


Måndag 12/3:


Övning av anonymt konditionspass, ca 40 min

Styrka. Var fortfarande sliten efter helgen, men det var jätteskönt att stå på crosstrainern så jag förlängde uppvärmningen till 25 min och sedan ägnade jag mig åt trx-bandet. Ca 30 s x3/sida

Powerpull, hipdrop, bordet, sedan drake på balansplatta, tillbaka till trx:en för omvända crunchar, sneda och vanliga, avslut med höftövning. Det var alldeles lagom, hela överkroppen samt benen var mosade från lördagen så det var perfekt att satsa på genomströmning och bålträning.


Tisdag 13/3:

Löpning, 14,83 km, 5:08 tempo. Följde vattnet från kungsgatan och sprang fram och tillbaka över älvsborgsbron. Så lätt som det kändes idag vill jag att det alltid ska göra, kunde öka sista halvan och så brukar det oftast inte kännas.

Om det skall fortsätta såhär så kommer jag faktiskt äta varvet.

Cykling 45 min om en knapp timme.


Den övervintrade ekorren börjar känna sig lite mer vårig till sinnet, fan va gött. Hjulet finns kvar men jag antar att det kallas att vara vuxen. 



Som en liten fluga att vifta bort, åt båda håll.  


Av Moa Richard - 11 mars 2012 20:21

Hej,


Söndag kväll och hemma igen för soffhäng efter en svettig helg i Lund. Åkte ner för att gå med Cicci på Gerdahallens inspirationsdag. Det var kul att få träffa Cicci. Jag kanske inte fick så värst mycket ny inspiration, men det var en härlig dag där jag fick utmanat mig själv.


Torsdag 8/3:

Intervallpass på löpbandet med Helena. 3 min/1.5 min x6. 14.5 km/h genom alla 18 min. Senast jag gjorde just den här intervalltypen var 29/1 och då blev jag lika trött på hastigheten 14 km/h så det känns ju bra!


Fredag 9/3:

Cykling 45 min kl 6.45

Cykling 55 min kl 17.30


Lördag 10/3:

Buffédags!

Sportsmotion med Michael och Annika kl 8.30 Framför allt kondition.

Boxningsträning med Armand Krajnc kl 9.45, som på gamla goda tiden när jag och Cicci boxades på pulsen i Kungälv!

Cykling kl 11-12, duktig kille som körde ganska annorluna mot vad jag själv gör.

Styrkegympa kl 13-14. Först gymping och sen ffa styrka i en cirkel. Inte jätteimponerad kan jag säga.

Cykling kl 14.15-15.15 Duktig men alldeles för tjötig kille för min smak. Det är lätt att snacka sönder just cykelpass.

Tabatapass med Michael. Sjukt jobbigt som avslutning på denna mastiga dag! 20/10 x6 körde vi, 8 olika övningar.


Söndag 11/3:

Vila med stort V, idag är kroppen trött och det var perfekt med födelsedagsbrunch på Park för Ann som fyller 50 i morgon. 


Nu blir det kvällsmat och soffhäng!


 

Två starka tjejer efter sista passet med Michael. Dubbelmiddagen och soffmyset efter detta var helt magiskt gott! 

Av Moa Richard - 7 mars 2012 22:12

Hej,


Då har man blivit en smula äldre igen, numera 28 år. Det blev en fantastiskt trevlig födelsedag med solpromenad i Skatås, lyxlunch och överraskningsmiddag med vänner. Jag har inte bara blivit äldre utan även en smula starkare. Med en titt i backspegeln så kan jag konstatera att jag är bättre på allt rent fysiskt förutom en sak, rörlighet. Fram tills för ett par år sedan så kunde jag leva på gamla gymnastikmeriter, men nu börjar de sakta men säkert försvinna. Nu är det ju inte precis så att jag är något stelt kylskåp, min rörlighet slår medelsvennen med hästlängder, men jag tar ändå små steg mot en stelare värld. Planen är inte att bli gummisnoddsMoa med vobbelleder igen, men det är absolut dags att stretcha mer och se till att komma iväg på de där yogapassen. Kan jag göra armhävningar så kan jag faktiskt göra hunden också. Bikramyoga har jag också hört mycket gott om, har någon som läser tips på bra ställen att utöva detta i Göteborg så är jag tacksam för svar.


Lördag 3/3 samt söndag 4/3:

Födelsedagsvila. Nästa år blir det vasalopp istället, 9 mil mindre vila.


Måndag 5/3:

Övning av anonymt konditionspass, ca 40 min.


Styrka. Dags för burpeestest! Jag och Per gjorde så många burpees vi orkade på 7 minuter. Jag slutade på 110. Det var jobbigt. Med facit i hand så hade det dock gått att göra någon mer, det var svårt att veta hur man skulle lägga upp taktiken såhär första gången. Nästa gång skall jag gå ut lite tuffare och satsa på 120 stycken, omtest blir om två veckor. 

Powerpull trx+woodchopper kinesis 45+45 s/sida x2

Magroddstabata 3 kg medicinboll

Drake med 3 kg medicinboll

Bollkast 3 kg till varandra på balansplattor

Bollputt 3 kg i planka 2 min

Höftövning


Tisdag 6/3:

Cykel 45 min följt av

Shape 45 min


Onsdag 7/3:

Löpning, 12,1 km 5:17 tempo. Lite Majorna, Slottsskogen, Vasa, Avenyn. Hade tänkt 13 km, men vid 12,1 km så var jag utanför Hemköp hemma och då kändes det knasigt att lägga till 900 meter bara för att komma upp i bestämd distans. Det kändes riktigt bra och det där med trötta och stela vader verkar vara historia nu, känns bara fräscht i benen såhär ett halvt dygn efter. Nästa gång så hoppas jag på sällskap och då får det bli 14 km. Skall tänka ut någon rutt i förväg tror jag... kanske över broarna?


Shape 55 min.


Skall inte redan skriva vad för plan som är tänkt för morgondagen, det verkar vila någon förbannelse över att sätta det på print innan passen gått av stapeln. 


Nu är det sovdags och glada tankar-dags kring att resan till Rom med Jenni är bokad. Undrar om man kan flörta till sig ett löppass där, det kommer ju vara så nära inpå Lidingöloppet ändå...



Av Moa Richard - 2 mars 2012 21:30

Februari har varit en månad där jag känt mig stark och frisk så när som på lite halsont sista veckan och en sträckning som hindrade mig något. två intervallpass försvann tyvärr på grund av detta.


Löppass distans: 3 st. 11+11+12 km= 34 km. 2 korta på totalt ytterligare 8 km. Total distans exkl. intervall 42 km.

Löppass intervall: 3 st.

Styrkepass: 14 st.

Cykel 55 min: 4 st.

Cykel 45 min: 7 st. 

Cykeltotal 535 minuter eller 9 timmar.

Övriga konditionspass (boxning, crosstrainer mm): 5 st.

Body balance: 1 st.


Vilodagar inkl. sjukdagar: 8 st.

Passtotal: 37.


Jag är nöjd med antal styrke- och cykelpass, men känner att framför allt löpningen men även yogan måste ökas på under mars. Nu kommer många helger försvinna vilket tyvärr kommer påverka yogasöndag, får försöka göra det bästa av situationen.

Löpningen skall ökas både i hastighet och distans, vill komma upp på 5:15 tempo under distanspassen. Är inte nöjd med antal distanspass. Hamnar på 5:30 nu när jag inte trycker på, det känns helt okej för nu men den naturliga takten skall upp något. 

Av Moa Richard - 2 mars 2012 20:44

Hej,


Långa uppehållet! Det har varit en sådan där hektisk vecka där bloggandet har fått gett vika, tyvärr. Tycker att det är rätt trevligt att skriva annars. 


Fredag 24/2:

Cy 55 min. Övrig träning fick utebli på grund av hals som inte kändes okej, märkte även under cykeln att den var mer krävande än vanligt.


Lördag 25/2 och söndag 26/2:

Vila. Halseländet dröjde sig kvar en bit så det blev träningsfritt men mycket trevligt i Falkenberg.


Måndag 27/2:

Övning av anonymt konditionspass... 40 minuter ungefär.

Styrka. Som ny igen, körde "biffpass" med Per. Biffträning för mig är knappast vad det är för en kroppsbyggare, men sen behöver ju inte jag de största bicepsen heller. Att gå under 10 reps känns märkligt så det blev inte riktigt så...


1.Benpress i hack-sacken ca 10x3 kom upp på 120 kg men då började jag fuska och fick gå ned på 100. 

2.Sidospark kinesis, 10 x3 per ben.

3.Vadpress i smith, ca 10x3.

4.Marklyft 10x3 50 kg.

5.Låg rodd cable+latsdrag 10+10x3. Upp till 45 kg på båda.

6.Uppåt- och nedåtgående flyes i cable 10+10x3. uppåt klen, 12.5 kg. Nedåt som bäst 17.5 kg. Typisk övning som jag måste köra ofta för att briljera och nu var det ett tag sen.

7.Bamsecurl+stående bicepscurl, 10+10x3, 17.5 kg+30 kg.

8. Overhead+ pushdown triceps, 10+10x3, 22.5+15 kg.

9. Axelpressar kinesis+magbänk.

10. något mer mage/ländbetonat, kommer inte ihåg riktigt.

11. Höftövning.


Tisdag 28/2:

Cykel 45 min följt av

3 km löpning.

Skulle från början springa 12 km, men hade sådan satans huvudvärk redan innan cykeln. Att kriga med kroppen verkar puckat så jag sparade löpningen till dagen efter.


Onsdag 29/2:

12 km löpning, ca 5:20 tempo. Slottsskogen mest. Runkeepern ballande ur så jag vet inte exakt hur långt jag sprang, men var ute i 70 min och höll ett hyfsat tempo så det var iallafall inte under 12 km.


Shape 55 min.


Torsdag 1/3:

Backintervall. Hvitfeldtsgatan upp 3 ggr, joggvila ned. Efter 3 ggr 2 min vila sedan 2 lika omgångar till, alltså backen upp 9 ggr. Tog tid 6e gången och då tog det 40 sek. Tänkte flera gånger att jag skulle öka på slutet, men att det liksom inte hände något tar jag som att jag tog i som att jag menade det. Var klart andnöd på toppen.


Vattenträning på kvällen, i vanlig ordning många hopp, sparkar och annat på kanten.


Fredag 2/3:

Styrka. 450-repsaren i repris med Per och Mackan. Mycket nöjd med mitt resultat, sist fick jag 30:30 och inför idag så tänkte jag att jag skulle komma under 30 men inte mycket mer eftersom det kändes rejält senast. Kom dock ned på 27:55 så det var ju fint. Största tidsvinsten sen sist låg nog i att jag gasade på burpeesarna och körde 20 åt gången från början. Michael har en utmaning som väntar med att göra så många burpees man orkar på 7 min, den känns skräckinjagande men lockande att köra nästa vecka!

Planka och sidoplanka+höftövning efter 450-repsen.


Cykel 55 min. Intervalltema ikväll så mycket tempoökningar, 23 stycken totalt under åtta sista låtarna.


Har varit en bra vecka där jag känt mig stark. Ett återkommande tema måste jag ändå säga. I morgon blir det äntligen födelsedag, som jag har längtat. Skulle tippa på ännu en träningsfri lördag och söndag även denna vecka. Eftersom jag varit snäll under året som gått så blir det sol i morgon. Mitt liv som 28-åring kommer bjuda på många bra inslag, det är jag säker på.


Ha en fin helg du som läser:)

Ovido - Quiz & Flashcards